Hasle fahn_d.gif (850 Byte)

      stadt1.jpg (18310 Byte)


Hasle som ligger ca. 12 km. Nord for Rønne på Bornholms Vestkyst  var Bornholms mindste Købsted og havde i 1800 tallet ikke mere handel end et stort Fiskerleje, der var ingen naturlig havn som man ofte ser på Nordkystens mange fiskerlejer

Byens grundlag er da også landbrug og råstofudvinding som f.eks. kulgravning der dog ikke viste sig rentabel, senere fik man en lerproduktion igang

Landbruget i Hasle blev kendt for sine gode produkter specielt rodfrugterne der blev båret til marked i Rønne var meget efterspurgte.  Det modsatte kunne siges om Hasles Brændevin der i gammel tid nærmest var Berygtet.
(det skal dog siges at der i dag produceres en efterspurgt brændevin)

glas.jpg (3743 bytes)

Som nævnt havde Hasle ikke nogen rigtig havn før man i 1830'erne opdager en stor forekomst af kul der gik ud under havbunden, dem gravede man så ud inde fra land og da denne kulgrube var tømt havde man samtidig starten på den dejlige havn Hasle har i dag.

Fiskeriet fik da også efterhånden betydning for byenens indtægter.  Takket være forudseende indbyggere samt "Det Maritime Hasle" er der draget omsorg for de 5 Røgerier,  heraf et idag er Museum (gratis adgang) stadig står som en lille kulturperle der absolut er et besøg værd.
Et af Hasle Røgerierne kendt, for sine fire skorstene fungerer og bruges stadig efter de gamle foreskrifter.

 

 


 

Startseite Bornholm.net

Startsiden til Bornholmerguiden.dk